به گزارش خبرنگارباشگاه خبرنگارن ارومیه كوه بلقيس در هشت كيلومتري شمال شرقي تخت سليمان با دو قله بلند با ارتفاع ۳۲۰۰ متر و ۳۶۵۵ متر در ادامه سلسله كوههاي شرق درياچه اروميه واقع گرديده. روي قله جنوبي استحكامات و قلعه تخت بلقيس قرار دارد. ساختمان قلعه كاملآ مدور واز سنگ بنا شده. لذا مي توان تصور كرد كه از اين بنا به عنوان برج ديده باني استفاده مي شده. بين دو قله كوه درياچه بسيار زيبايي كه از ذوب شدن برف كوهها بوجود آمده در بيشتر ماههاي سال قابل مشاهده است هر چند در سالهاي اخير به جهت كمي بارش، تابستانها آب درياچه خشك مي شود.
این منطقه به علت وجوداستحکامات ارک ها وحصارهایی در قله جنوبی بنام تخت بلقیس یا بلقیس ملکه صبا مشهور است. در متون تاریخی از این کوه بعنوان محافظ اصلی ونگهبان دایمی مجموعه تخت سلیمان وآتشکده آذر گشنسب دوره ساسانی ونیز قلعه ییلاقی پادشاهان ادوار مختلف یاد شده که به همین علت اهمیت فوق ا لعاده ای یافته است .البته اسنوند کهن ترین نام این کوه است.این کوه در سلسله کوههای زاگرس واقع گردیده وبه دلایلی از جمله میزان بارندگی زیاد ومستمر پوشش گیاهی منحصر به فردی داشته و محل رشد گونه های گیاهی کم نظیری می باشد و جزو مناطق ذخیره گیاهی با ارزش ومراتع درجه یک کشور محسوب می شود. طبیعت کوه بلقیس به علت وجود گونه های جانوری کمیاب از جمله آهو -بز کوهی -خرس سفید -گراز - وکبک-جزو مناطق حفاظت شده قرار گرفته و تمام این عوامل این کوه را در شمار کوههای مهم وجذاب ومورد علاقه کوهنوردان ودوستداران طبیعت در ایران قرار داده است. بطوری که هرساله تعداد زیادی از کوهنوردان ونیز گردشگران همزمان با بازدید از مجمو عه تخت سلیمان به این کوه وطبیعت زیبای آن نیز می روند وحتی برای مشاهده جاذبه های زیبا ودریاچه وسط دو قله آن مسافت زیاد راه را تا قله طی می کنند تا بی نظیری خاص این منطقه را ببینند.هر جند که در سالهای اخیر به سبب شکارهای غیر قانونی،چراندن بی رویه گله های دامداری در مراتع آن،تردد وسایط نقلیه از دامن کوه و بالاخص وازهمه مهمتر وجود معادن و فعالیت شبانه روزی آنها در این منطقه زیبا و بکر دیگر نشانی از این حیوانات نیست.
قلعه تخت بليقيس در سال ۱۹۵۹ توسط فون دراوستن مورد بررسي قرار گرفت ودر سالهای ۱۹۶۶ و ۱۹۶۹ به وسيله ديتريش هوف بررسي و مساحي شد.
مشخصات قلعه تخت بلقيس
حصار استحكامات فضايي حدود ۵۰ در ۶۰ متر است كه به صورت پلكاني با ارتفاع زيادي ادامه يافته و در حدود ۹ ارك مشخص است. در درون حصار ساختمان تقريبا مربع شكل و ايواني در جلو مي توان ديد. كه محور آن در جهت تخت سليمان قرار گرفته. در جلو بنا يك تراس چند طبقه قرار دارد كه اتاقهاي پناهگاه مانندي با سقف گنبدي مي باشد.
تاريخ بنا
نوع معماري آجرهاي كه در ابعادآجرهاي ساساني هستند همچنين قطعات سنگ، ماسه زرد رنگ با علائم حجاري ساساني تاريخگذاري بنا را به دوره ساسانيان نزديكتر مي كند.
هیئت کوهنوردی تکاب توصیه می کند تمامی کوهنوردان ایران صعود به این کوه زیبا را تجربه کنند./ب